top of page
m6.jpg
m37.jpg
m24.jpg
m31.jpg
m35.jpg
m1.jpg

Σχετικά με εμένα

Διαδρομές και διατροφές...

Το 2000 ξεκίνησα τη χορτοφαγία, ως vegetarian, οδηγούμενος κυρίως από τη συμπάθειά μου προς τα ζώα αλλά και την αποστροφή που μου προκαλούσε η απόλυτη βιομηχανοποίηση και εμπορευματοποίηση στην παραγωγή προϊόντων κρέατος, η βαναυσότητα που εμπεριέχει και βέβαια οι σκληρές εικόνες που έτυχε να δω σχετικά με το πώς παράγονται προϊόντα κρέατος. Σιγά σιγά άρχισα να ελαττώνω και τα υπόλοιπα ζωικά, ενώ το 2014 αποφάσισα να τα βγάλω εντελώς από την διατροφή μου.

Από τότε και έχοντας πλέον μάθει πολλά πράγματα για την διατροφή αλλά και για το σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής, έχω αφήσει πίσω μου όλες τις "ταμπέλες" και ακολουθώ μία δική μου προσέγγιση. Δεν τρώω οτιδήποτε είναι ζωικής προέλευσης, δεν χρησιμοποιώ καθαριστικά ή καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα, δεν χρησιμοποιώ για την ένδυση και υπόδηση προϊόντα ζωικής προέλευσης, δεν επιλέγω για την διασκέδασή μου οτιδήποτε εμπεριέχει εκμετάλλευση, βασανισμό ή κακοποίηση ζώων,  αποφεύγω τη χρήση πλαστικού και γενικά ότι βλάπτει ή καταστρέφει ζωντανούς οργανισμούς ή το περιβάλλον.

Στάση ζωής και επιλογές...

Ο καθένας που έχει επιλέξει την χορτοφαγία ως τρόπο ζωής έχει τους δικούς του λόγους, οι οποίοι στην πορεία μπορεί να αλλάξουν, να ενισχυθούν, ή να προστεθούν και νέοι. Όταν ξεκίνησα λοιπόν την χορτοφαγία υπήρχαν για εμένα μόνο λόγοι "ηθικής", κυρίως όσο αφορά στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των ζώων. Στην πορεία όμως, καθώς ενημερωνόμουν περισσότερο για την χορτοφαγική διατροφή  σε σχέση με το αντίκτυπο στην υγεία μας, στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, προστέθηκαν και αυτοί οι λόγοι, στην αγάπη, την ενσυναίσθηση και την συμπόνια προς όλα τα συναισθανόμενα όντα.
Παράλληλα η προσωπική μου πορεία στη ζωή με βοήθησε να ωριμάσω και να μάθω να σέβομαι τον εαυτό μου, να φροντίζω το σώμα μου και την υγεία μου, να αγαπάω τη ζωή. Πλέον πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να ενδιαφερθεί αληθινά για τους γύρω του, για τα ζώα, ή το περιβάλλον, όταν μάθει να ενδιαφέρεται και να αγαπά τον ίδιο του τον εαυτό.
Έτσι με την δική μου στάση προσπαθώ να μην είμαι αποκομμένος από ανθρώπους που δεν συμφωνούμε, αλλά να συνυπάρχουμε, σεβόμενοι ο ένας τις επιλογές του άλλου. Στα πλαίσια αυτής της συνύπαρξης προσπαθώ να ενθαρρύνω τους ανθρώπους γύρω μου να δοκιμάσουν όχι μόνο τα φαγητά μου, αλλά και γενικότερα έναν μη βίαιο τρόπο ζωής.

Δημιουργική κουζίνα χωρίς σκληρότητα

Η ενασχόλησή μου με τη μαγειρική ήρθε από πολύ νωρίς. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου όλοι μαγείρευαν και μάλιστα καλά, έκαστος στο είδος του. Οι σπουδές μου ως χημικός και αργότερα ως διακοσμητής άρχισαν να συναντώνται κάπου στη μαγειρική και στην ανάγκη μου να πειραματιστώ και να δημιουργήσω εκ νέου (χωρίς τη χρήση ζωικών ή ανθυγιεινών συστατικών) τις γεύσεις που έμειναν ανεξίτηλες από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά και αυτές που γνώρισα μεγαλώνοντας και δοκιμάζοντας φαγητά από άλλες κουλτούρες και λαούς.
Μέσα από την γνωριμία μου και τις αλληλεπιδράσεις με την Πυθαγόρεια διατροφή, την αγιουρβεδική φιλοσοφία και την μακροβιοτική διατροφή, άρχισα να συνδυάζω γνώσεις, συστατικά και γεύσεις, έχοντας πάντα στο νου μου την ρήση του Ιπποκράτη "φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας". Έτσι, αφού άρχισα να παρατηρώ τα θετικά αποτελέσματα στο σώμα μου, την υγεία, την ευεξία, την αντοχή μου, θέλησα να τα μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους. Μέσα από αυτό το ταξίδι προέκυψε η νέα μου ιδιότητα του vegan αλχημιστή (!) παράλληλα με ετούτη την ιστοσελίδα, έχοντας ως πρώτη στάση την ομάδα alternATE στο facebook.
Σκοπός αυτής της σελίδας είναι να δούμε πόσο εύκολο, γευστικό και συνάμα καλό για την υγεία μας και για το περιβάλλον είναι να υιοθετήσουμε μια χορτοφαγική διατροφή. Σκοπός μας επίσης είναι το μοίρασμα γνώσεων και εμπειριών, αλλά και ανάπτυξη της ενσυναίσθησης προς τα υπόλοιπα πλάσματα. Σκοπός είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον, με τους συνανθρώπους μας και με όλα τα συναισθανόμενα όντα, με την ελπίδα να απορρίψουμε την βία σε κάθε μορφή της, από το πιάτο μας μέχρι και την επικοινωνία μας.
​Εύχομαι λοιπόν να έχουμε μία καλή και εποικοδομητική διάδραση!

m8.jpg

Συνεργασίες

Σε όλη αυτή τη διαδρομή είχα την τύχη να συνεργαστώ πολύ αξιόλογους επαγγελματίες και (πλέον) αγαπημένα μου πρόσωπα, που θέλω να ευχαριστήσω τον κάθε ένα ξεχωριστά.
 

 • Την Σοφία Κανέλλου (Διαιτολόγο- Διατροφολόγο MSc), με την οποία έχουμε κάνει μέχρι τώρα πολλά σεμινάρια πάνω στην χορτοφαγική διατροφή και πρακτικά εργαστήρια. Και η συνεργασία με το πνευματικό της παιδί,  το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής συνεχίζεται!
   

 • Τον Στάθη Αλεξάνδρου (vegan chef) με τον οποίο έχουμε κάνει επίσης αρκετά σεμινάρια πάνω στην χορτοφαγική κουζίνα, έχουμε αναλάβει vegan catering και έχουμε μαγειρέψει αρκετές φορές για το Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
   

 • Το αγαπημένο μου βιολογικό παντοπωλείο Στο Βάθος Κήπος, που ήταν και παραμένει ένα τεράστιο σχολείο αλλά και μια ανεξάντλητη πηγή έμνπευσης.
   

 • Τον δάσκαλο μακροβιοτικής διατροφής Σταύρο Καραγιλάνη, για τις γνώσεις αλλά και τα υπέροχα προϊόντα της One Project που μοιράστηκε μαζί μου.
   

 • Την διοργάνωση του Vegan Life Festival, που με εμπιστεύεται από το πρώτο κιόλας φεστιβάλ της Αθήνας δίνοντάς μου χώρο στα ξεχωριστά εργαστήρια που πραγματοποιεί σε κάθε event.
   

 • Την πολύ δυνατή ομάδα του Vegan 22 Challenge Greece, που με αγκάλιασε ως έναν από τους μέντορές του.

bottom of page