Μορντάκια: τραγανές μπουκιές από όσπρια, βρώμη, ξηρούς καρπούς και πολέντα. Πολλές φορές έχω βρεθεί στο κλασικό debate για το αν πρέπει να δίνουμε στα βίγκαν προϊόντα και φαγητά, ονομασίες που έχουν δημιουργηθεί και αναφέρονται σε ζωικά προϊόντα. Προσωπικά πιστεύω δεν χρειάζεται να υφίσταται μια τέτοια διαμάχη, εφόσον οι λέξεις στην μαγειρική αποτελούν έναν κοινό κώδικα για να μπορούμε να περιγράφουμε το φαγητό που τρώμε. Η μπεσαμέλ για παράδειγμα, είναι διεθνής ονομασία μίας αλμυρής κρέμας που φτιάχνεται από βούτυρο, αλεύρι και γάλα. Αν κάποιος την παρασκευάσει χρησιμοποιώντας αλεύρι χωρίς γλουτένη, ή ελαιόλαδο, ή ρόφημα αμυγδάλου, δεν παύει να είναι ένα είδος κρέμας μπεσαμέλ. Το θέμα των ονομασιών των προϊόντων ξεκίνησε κυρίως από τον χώρο του marketing, με τη δικαιολογία ότι λέξεις όπως γάλα, τυρί, μπιφτέκι κλπ αναφερόμενες σε φυτικά προϊόντα, είναι παραπλανητικές για τον καταναλωτή. Αντίθετα, εγώ θεωρώ παραπλανητικό να μην καλλιεργούμε στον καταναλωτή την συνήθεια να διαβάζει τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνει. Πόσο παραπλανητικό ακούγεται άλλωστε το "μπιφτέκι λαχανικών" ή το "γάλα βρώμης"; Μπορεί κάποιος να τα μπερδέψει τόσο εύκολα άραγε; Παρόλα αυτά, το να βρίσκεις νέες ονομασίες για πράγματα που έχεις γνωρίσει αλλιώς, έχει σχεδόν το ίδιο ενδιαφέρον με το να φτιάχνεις παραδοσιακές συνταγές αντικαθιστώντας τα ζωικά προϊόντα με φυτικά! Έτσι όταν έφτιαξα αυτά τα "κεφτεδάκια" από ανάμεικτα όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, άρχισα να ψάχνω για μία εναλλακτική ονομασία. Επειδή έμοιαζαν με τραγανές μπουκίτσες, κατέληξα στην λέξη "mordas" της γλώσσας Εσπεράντο, που σημαίνει "μπουκιά". Κι έτσι τα βάφτισα "μορντάκια". Όπως και να τα πείτε όμως, είναι πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά!
Υλικά:
1/3 φλ. πολέντα
1/3 φλ. αλεύρι φακής
1/3 φλ. βρασμένα ρεβίθια
1/3 φλ. νιφάδες βρώμης
1/3 φλ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί
1/3 φλ. καθαρισμένο ηλιόσπορο
3 κ.σ. νιφάδες διατροφικής μαγιάς
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αποξηραμένο κρεμμύδι
1/2 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη τριμμένη
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2 λεμόνι (χυμό)
250 ml ζωμός από βρασμένα λαχανικά (μπρόκολο και κουνουπίδι)
Αλάτι και πιπέρι
Λάιμ και μαύρο σουσάμι για το σερβίρισμα
Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανίδα (kale) για συνοδευτικά
Εκτέλεση: Βράζω 1 μικρό μπρόκολο και 1 κουνουπίδι (με τα οποία θα συνοδεύσω τα μορντάκια). Φυλάω το ζουμί τους για να ρίξω στη ζύμη. Στο υπόλοιπο νερό βράζω 6-7 φύλλα kale, επίσης για συνοδευτικό. Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τις νιφάδες βρώμης, όλους τους ξηρούς καρπούς και τα βρασμένα ρεβίθια και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπόλ, προσθέτω το αλεύρι, την πολέντα, την διατροφική μαγιά, τη σόδα και τα μυρωδικά. Ανακατεύω, προσθέτω τον χυμό λεμονιού, το λάδι και το νερό σταδιακά (θα πάρει περίπου 3 κουτάλες σερβιρίσματος σούπας ζωμό), μέχρι να γίνει μία ζύμη όπως για τα φαλάφελ. Την αφήνω να ξεκουραστεί. Πάνω σε μια λαδόκολλα στρώνω τα μορντάκια αφού τα πλάσω με δύο κουτάλια: βάζω μισή κουταλιά ζύμη και την μεταφέρω με κυκλικές κινήσεις από το ένα κουτάλι στο άλλο (2-3 φορές), μέχρι να γίνει ένα σταθερό σφιχτό σχεδόν οβάλ σχήμα. Τα ψήνω για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρω με τα βρασμένα λαχανικά, μαύρο σουσάμι και στειμμένο λάιμ. Εναλλακτικά, μπορώ να τα ψήσω λιγότερο και μετά να τα προσθέσω σε σάλτσα, να πάρουν μια βράση χωρίς ανακάτεμα και να τα σερβίρω με λευκό ρύζι μπασμάτι.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε με βρασμένα λαχανικά εποχής αν θέλουμε μία πιο υγιεινή και λάιτ εκδοχή, αλλά ταιριάζει εξίσου και με μια κόκκινη σάλτσα παρέα με πουρέ ή ρύζι. Επίσης, μπορώ να τα τυλίξω σε μια αραβική πίτα σαν φαλάφελ (αφού τα σπάσω με το χέρι μου) προσθέτοντας κάποια σος από ταχίνι, τομάτα, μαρούλι, φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό. Καλή επιτυχία!
Commentaires