top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαZZannis

Μεθυσμένο στιφάδο μανιταριών

Έχουμε πολλούς λόγους να βάζουμε το ταπεινό κρεμμύδι στο καθημερινό μας πιάτο. Καταρχήν για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιϊσταμινικές του ιδιότητες. Επίσης είναι και εξαιρετικά αποτοξινωτικό. Έχει βρεθεί ότι σε συνδυασμό με την κουρκουμίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου, ενώ οι ενώσεις θείου που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή πιθανών καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό. Η κερσετίνη που περιέχει μειώνει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα μειώνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, οπότε μας βοηθά να τις διατηρήσουμε ελαστικές για περισσότερα χρόνια. Τέλος, η υψηλή κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης που είναι διαθέσιμη, οπότε βοηθάει στη ρύθμιση του διαβήτη. Εκτός από τις παραπάνω ωφέλιμες ιδιότητές του, είναι ένα συστατικό που νοστιμίζει σχεδόν κάθε πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Όταν δε είναι βασικό συστατικό του φαγητού μας, τότε το απογειώνει! Βίγκαν εκδοχή λοιπόν του κλασικού στιφάδου, με συμπρωταγωνιστή τα μανιτάρια. Ένα γεύμα χειμωνιάτικο, που μου θυμίζει δάσος στο βουνό.



Υλικά:

800 γρ κρεμμύδια για στιφάδο 250 γρ μανιτάρια champignion καφέ 100 γρ καρύδια καθαρισμένα 2 μεγάλα πράσσα 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι κρασιού μηλόξυδο 400 ml κόκκινο κρασί (ημίγλυκο) 1 ποτήρι κρασιού νερό 1 κ.γ. αλάτι ιωδιούχο 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου 1 κ.γ. θρούμπι 1/2 κ.γ. σκόνη κουρκουμά 5-6 δαφνόφυλλα 1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης 5-6 καρφάκια γαρίφαλου 2 κ.σ. μελάσα Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ξεπλένω. Κάνω το ίδιο και με τα πράσσα και τα κόβω σε ροδέλες 1 εκατοστού. Τα βάζω με το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν. Κόβω τα μανιτάρια στα 4 και σπάω τα καρύδια σε μικρά τρίμματα. Τα προσθέτω στην κατσαρόλα όταν γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίχνω το ξύδι, ανακατεύω και περιμένω να εξατμιστεί η έντονα όξινη μυρωδιά του. Στη συνέχεια ρίχνω το κρασί. Προσθέτω όλα τα μυρωδικά και βράζω μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσω λίγο νερό για να μην μου κολλήσει. Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτω την μελάσα, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.

Σερβίρισμα: Αν θέλω να το σερβίρω ως κυρίως πιάτο, μπορώ να βράσω λίγο ρύζι μπασμάτι (αναλογία με νερό 1:2,5), μαζί με αλάτι, τριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. λάδι καρύδας. Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό και να κάνει λακκούβες από πάνω το ρύζι, οπότε το κατεβάζω και σκεπάζω με μια πετσέτα. Μια πράσινη σαλάτα, λίγο προζυμένιο ψωμί κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα!

86 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page